muur egaal maken

Muur egaal maken? Zo doe je dat!

Een muur egaal maken? Je ontdoen van lelijk, inconsistente muuroppervlaktes? Als je in een oud huis woont, is de kans groot dat je van die hobbelige muren hebt. Dit kan komen omdat het vroeger in was, of omdat de kwaliteit van de muur in de loop der jaren achteruit is gegaan.

Zeer korrelige of grove muren waren vroeger populair, maar nu willen we juist vaak de look en feel van mooie, gladde muren. Maar hoe kom je af van gestructureerde muren af? Het liefste met niet heel veel moeite of hoge kosten. Dat kan op twee manieren: rhinoliet of afwerkingspleister.

Met beide toepassingen breng je een dun laagje aan op de muur om hem een gladde afwerking te geven. Op deze pagina lees je de stappen die je hiervoor moet volgen.

Als je na het lezen denk, ik kan dit niet, kun je natuurlijk altijd een klusjesman huren. Jij of de klusjesman kan hoe dan ook de muur egaal maken!

muur egaal maken daarna verven

Voorbereiding

Als de muren zeer inconsistente textuurlagen hebben is het beter om vooraf een stalen troffel te gebruiken om zoveel mogelijk van de textuur te verwijderen. Je wilt zo min mogelijk hoge en lage oneffenheden voordat je de laag erop gaat brengen.

Een dunne laag gaat zeker de kleine oneffenheden bedekken, maar het is geen tovermiddel. Elke voorbereiding die je van tevoren doet zorgt voor een mooier eindresultaat. Een muur egaal maken vraagt dus om een goede voorbereiding.

De muur egaal maken

De pleister is meteen klaar voor gebruik. Rhinoliet daarentegen moet worden gemengd volgens de instructies. Beiden werken goed, maar een aangemengde vorm droogt vaak sneller.

Gebruik altijd de juiste roller: een schuimroller met textuur. Die vind je bij iedere bouwmarkt. Het proces van aanbrengen is eenvoudig: gebruik de roller om de skim coat op de muur aan te brengen. Werk in kleine secties per keer. Steeds vierkante meter voor vierkante meter.

Tips voor het aanbrengen

Zoals gezegd moet je een speciale schuimroller gebruiken, anders gaat het mis. Werk altijd van boven naar beneden in een vloeiende en gelijkmatige beweging. Je kunt desgewenst een verfkrabber gebruiken als je overtollig pleisterwerk hebt, zoals rondom stopcontacten.

De afwerking

Nu moet alles volledig drogen. Daarna moet het oppervlak licht worden geschuurd. En dan pas kun je de primer aanbrengen. Schuren kan een beste klus zijn. Een goede tip is een schuurpapier om een blok hout wikkelen. Zo kun je snel grotere oppervlaktes schuren.

Similar Posts