tips om geld te besparen

6 tips om makkelijk geld te sparen

Geld besparen is soms best lastig. Het vraagt de ultieme discipline van jezelf. Je hebt jezelf al zo vaak voorgenomen nu echt geld opzij te gaan zetten, maar dan kom je weer in die verleiding. Je moet weer kiezen tussen: korte termijn plezier of lange termijn winst. Helaas wint maar al te vaak de korte termijn.

Hoe kom je hier vanaf? Zijn er manieren die de cyclus doorbreken? Ik geef het eerlijk toe: het is lastig. Toch kan het echt. Met de tips hieronder is het mij gelukt.

Zoals met iedere nieuwe gewoonte is het begin lastig. De meeste pogingen tot gedragsverandering mislukken in de beginfase. Dat is net zo met geld besparen. Als je die fase eenmaal door bent gaat het steeds makkelijker. Daarna begin je te merken dat je het stiekem zelfs leuk begint te vinden.

Met deze tips heb ik mijn spaardoelen gehaald. En wat ik ook belangrijk vind: blijf genieten van het leven. Het is niet de bedoeling om dwangmatig te sparen en alles op te offeren. Er moet sprake zijn van een gezonde balans tussen geld uitgeven en geld sparen.

Tip 1: los je schuld af

Is dit een open deur? Misschien wel. De beste investering is het aflossen van schuld. Als je schuld niet weg is kun je nooit iets opbouwen. Denk aan een studieschuld, creditcard of persoonlijke lening. Daar zit vaak een flinke rente op en dit geld kost dus geld. Als eerste aflossen!

Tip 2: stel een doel in

Een van de beste manieren om geld te besparen, is door te visualiseren waarvoor je spaart. Als je merkt dat je motivatie nodig hebt, stel dan besparingsdoelen in met een tijdlijn erbij. Hiermee wordt het concreet en stukken makkelijker. Binnen drie jaar een huis kopen met 20 procent aanbetaling? Nu heb je een doel en weet je wat je elke maand moet sparen om je doel te bereiken. Natuurlijk mag het doel ook kleiner zijn. Een spaardoel van 1000 euro voor een vakantie of een nieuwe auto is ook een prachtig doel. Het gaat erom dat het visueel wordt.

Tip 3: stop met roken

De makkelijkste tip op gebied van geld sparen, de moeilijkste op gebied van motivatie. Reken maar eens uit wat roken je wekelijks kost. En maandelijks. En jaarlijks. Dat gaat om enorme bedragen. En het wordt alleen maar duurder!

Tip 4: wees creatief met vakanties

Vakanties zijn duur. Tenminste, ze kunnen heel duur zijn. Als je creatief bent hoeft een vakantie namelijk helemaal niet duur te zijn. Ga eens op citytrip in eigen land. Doe een woningruil. Ga met de trein in plaats van het vliegtuig. Er zijn genoeg mogelijkheid om heel low budget een heerlijke vakantie te hebben.

Tip 5: automatisch sparen

Een mooie tip om geld te sparen is automatisch sparen. Bij iedere bank kun je een periodieke overboeking instellen. Maak een spaarrekening aan en boek hier iedere maand 50 euro naar toe. Helemaal automatisch. Stel als datum 1 dag na de salarisbetaling is, dan weet je zeker dat je genoeg saldo hebt. Het mooiste zou zijn als je een nieuwe spaarrekening opent bij een andere bank. Zet hiervan niet de app op je telefoon. Je zou deze spaarrekening eigenlijk moeten “vergeten”. Dan kom je ook niet in de verleiding het geld tussentijds op te nemen.

Tip 6: maak het groot

Wat is nu dat kopje koffie op het station van 3 euro? Niet veel toch? Maar als je dat iedere werkdag koopt is dat al 15 euro per week, dus 60 euro per maand. Jaarlijks gaat dat al over de 700 euro heen. Als je die koffie van huis mee zou nemen bespaar je dus 700 euro per jaar. Door het groot te maken raak je meer gemotiveerd om geld te besparen!

Similar Posts