wat kost een huisdier

Wat kost een huisdier? Het is meer dan je denkt..

Zit je er aan te denken om een huisdier te nemen? Dan ben ik blij dat je dit leest. Als je dit leest betekent dat namelijk dat je bezig bent je te oriënteren. Je hebt een idee in je hoofd, namelijk een huisdier nemen, en gaat online op zoek naar informatie. Ook kan het zijn dat je informatie inwint bij vrienden of bijvoorbeeld een dierenwinkel.

Hoe dan ook, je behoort helaas niet tot de grootste groep. Veruit de meeste mensen nemen een huisdier impulsief. Dat kan goed gaan, maar gaat helaas ook heel vaak fout. Veel mensen beseffen zich niet dat een huisdier stiekem best veel geld kost. En zo’n diertje kost vaak ook meer tijd dan je van te voren had gedacht, maar dat is een ander verhaal.

Ik ben blij dat je bezig bent met het verzamelen over de kosten van een huisdier. Op deze pagina geef ik je daar wat informatie over. Zo kun je goed en overwogen jouw beslissing maken!

Kosten voor de aanschaf

Nu denk je misschien: wat een open deur. Natuurlijk kost een huisdier geld in de aanschaf. Naarmate je verder in het oriëntatieproces komt ga je merken dat niet ieder huisdier even duur is. Een goudvis of een hamster kost enkele euro’s, maar een echte raskat kan al snel duizenden euro’s kosten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over paarden en andere grote dieren.

Eten en drinken

Eten en drinken zijn een grote kostenpost voor een huisdier. Laat je alsjeblieft niet verleiden door goedkope merken kattenvoer in de supermarkt. Doe echt onderzoek naar de behoeften op gebied van voeding en pas daar het voer op aan. Dan kom je er als snel achter dat goede voeding voor jouw huisdier flink prijzig kan worden. Bespaar niet op voeding, maar geef jouw huisdier wat hij of zij nodig heeft.

Verzorging

Overige verzorging, naast eten en drinken, is bijvoorbeeld een kam of een borstel. Ook moet je denken aan het (laten) knippen van de nagels. Sommige huisdieren krijgen een soepoog of moeten een keer een teek laten verwijderen. Al deze handelingen kosten geld. Of je het nu zelf doet, en spullen nodig hebt, of het laat doen door een dierenarts.

Speelgoed

Geef jouw huisdier alles wat zijn/haar hartje begeert op gebied van speelgoed. Bij katten kun je dan denken aan veertjes, bij honden aan ballen. Speelgoed is erg belangrijk voor een huisdier. Enerzijds is het noodzakelijk voor een dier om te spelen zodat de motorische vaardigheden ontwikkeld worden. Daarnaast is spelen ook een belangrijke uitlaatklep. Veel huisdieren krijgen bij lange na niet de hoeveelheid beweging die ze moeten krijgen. Spelen is dan ook een belangrijke factor die bijdraagt aan een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging.

Als het diertje ziek wordt

Helaas worden huisdieren ook wel eens ziek. Een kat heeft een zeer hoge pijngrens en zal het niet snel aangeven. Soms is het zelfs duidelijk voor het baasje. Ziek worden kan, maar een dier kan bijvoorbeeld ook een pootje breken. Het gebeurt helaas ook dat een huisdier iets opeet wat giftig is. Al deze gebeurtenissen vereisen de hulp van een dierenarts. En die is helaas niet gratis.

Als het diertje dood gaat

Natuurlijk wil je dit niet, maar ook huisdieren gaan dood. Wist je dat je een huisdier niet zomaar ergens buiten mag begraven? Jouw dierenarts kan je adviseren wat je dan wel kunt doen. En helaas zijn ook hier kosten aan verbonden.

Similar Posts